Följande läckra fiskrecept har vi fått från vår vingård Château le Devoy Martine i Lirac i Rhônedalen:

(Fisken köper ni naturligtvis hos Stefan och Krister i Fiskaffären på Apotekaregatan i Helsingborg)

Piggvar i ugn

(4 personer)

1,25 kg piggvar
1/2 citron
3 schalottenlökar
20 cl vitt torrt vin (Château le Devoy Martine naturligtvis)
150 gr mycket kallt smör
1 matsked crème fraiche
Salt
Peppar

Värm ugnen till 200o C. Smörj en stor form med 20 gr smör samt salta och peppra i formen. Skär bort fenorna på piggvaren. Skölj den! Placera fisken i formen. Pressa lite citron över och filéa några klyftor citron, som skäres i skivor och lägges ovanpå. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen ca 40 minuter.

Skala under tiden schalottenlökarna och hacka dem fint. Smörfräs lökhacket samt tillsätt det vita vinet samt 15 cl vatten, salta och peppra. Reducera!

Skär resten av smöret i bitar och tillsätt reduktionen tillsammans med crème fraichen. Detta göres under ständig vispning, så att såsen inte skär sig. Häll upp såsen i en såsskål.

När piggvaren är skuren i bitar lägg upp fisken snyggt på ett uppläggningsfat samt servera med såsen. Servera gärna med broccoli, sallad och pressad potatis.

 

 

BON APPÉTIT!

 

Tillbaka till första sidan