FRANSKA VINER
Vita viner
Château le Devoy Martine, Lirac, Rhône | Lirac Blanc
2009 (Best. nr 73099-09) |
Torrt aromatiskt och elegant. Passar utmärkt till sallader, skaldjur och fiskrätter. Druvor som ingår är Grenache Blanc, Bourboulenc, Rousanne och Clairette.
|
Domaine Engel, Alsace | Riesling 2007 | En god traditionell torr Riesling
som är utmärkt till skaldjur, fiskrätter och ljust kött.
|
Domaine Engel, Alsace | Gewurztraminer 2007 | Vinet lämpar sig utmärkt som
aperitif eller till exotiska smakrika rätter, rökt kött och rökt
fisk. Fransmännen dricker det gärna till gåslever.
|
Domaine Engel, Alsace | Pinot Gris 2007 | Utmärkt som aperitif eller som trevligt
sällskapsvin
till sommaren. Passar även till fiskrätter och ljust kött.
|
Carbon d'Artigues, Grave, Bordeaux | Carbon d'Artigues 2009 | Ett torrt
friskt aromatiskt vin från Graves. I doft och smak finns inslag av
grapefrukt, aprikos och ananas. Vinet har lagrats 3 månader på tåv
år gamla ekfat och består av 80 % Semillon och 20 % Sauvignon Gris.
Passar till de flesta fisk- och skaldjursrätter.
|
Jean Claude Brelière, Rully, Bourgogne | Les Margotés 1er Cru 2006 | En frisk torr elegant Chardonnay som har lagrats 11 månader
på små ekfat. Passar till de flesta fisk eller skaldjursrätter.
|
Domaine Bachey-Legros, Santenay, Bourgogne | Chassagne Montrachet 1er Cru Blanc Morgeot 2003 och 2005 | Denna trevliga exklusiva Chardonnay är torr med lätt
fatkaraktär. Vinet har i doft och smak inslag av frukt, nötter och
mandel. Ett mycket elegant vin som passar till ljust kött, grönsaker
och fiskrätter.
|
Earl Emmanuel Darnaud, Crozes-Hermitage, Rhône | Crozes-Hermitage Blanc (tillfälligt slut) | Ett fantastiskt vin! Det är ett torrt och friskt vin med en angenäm fatkaraktär tillverkat av druvorna Marsanne och Rousanne. |
Röda viner |
Domaine Coston,
Côteaux de Languedoc Ekologisk odling |
St Guilhem le Desert 2009, Vdp |
Härlig doft och smak av mogna röda frukter med
en aning kryddor och eleganta tanniner. Druvorna som ingår är 45 %
Carignan, 35 % Grenache samt 20 % Cabertnet Sauvignon. Serveras lätt
kyld till kött-och grönsaksrätter
|
Château le Devoy Martine, Lirac, Rhône | Lirac Rouge
2007 (Best. nr 83698) |
Detta vin passar utmärkt till lamm, kalv, kyckling, kalkon etc. Druvorna Grenache, Cinsault, Mourvedre och Syrah ingår.
|
Château Macay, Côtes de Bourg, Bordeaux | Les
Forges de Macay 2006 (tillfälligt slut) |
Vinet är tillverkat av 70 % Merlot, 20 %
Malbec och 10 % Cabernet Franc. Det är ett mjukt rött vin med inslag
av mogen frukt. Den röda frukten och de integrerade tanninerna gör att det
här vinet passar utmärkt till smakrika rätter med t ex vilt eller
oxkött.
|
Château Macay,
Côtes de Bourg, Bordeaux
|
Château Macay 2007 |
Druvorna som ingår är 65 % Merlot, 15 %
Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon och 10 % Malbec. Vinet har
lagrats 12 månader på ekfat och har inte filtrerats. Vinet är moget
med generös arom av svarta vinbär, körsbär och plommon. Tanninerna
är silkiga och eftersmaken lång.
|
Château Haut Chaigneau, Lalande de Pomerol, Bordeaux | Château Tour Saint André 2008 |
Vinet är tillverkat av huvudsakligen
Merlot och Cabernet Franc och har lagrats ca 1 år på ekfat. Det är
ett mjukt, fruktigt och elegant vin. I doft och smak inslag av vita
blommor likaväl som svarta vinbär och kryddor.
|
Domaine Jean Claude Brelière, Rully, Bourgogne | Les Préaux 1er Cru 2006
|
Denna eleganta Pinot Noir har lagrats 11 månader på små ekfat och passar till de flesta kötträtter.
|
Domaine Bachey-Legros, Santenay, Bourgogne | Bourgogne Rouge Vieilles Vignes 2007 |
Denna exklusiva Pinot Noir kommer från mycket gamla stockar och ger ett koncentrerat vin med lätt karaktär av rostade ekfat samt med inslag av rosenblad och bär. Vinet har välintegrerad syra och väl avvägda tanniner. Passar till de flesta kötträtter, vilt och ostar.
|
Lafran-Veyrolles, Bandol | Lafran-Veyrolles
2007 |
Ett klassiskt kraftigt rött vin av druvorna Mourvedre, Grenache, Cinsault och Carignan. Passar till de flesta lite kraftigare kötträtter.
|
Earl Emmanuel Darnaud, Crozes-Hermitage, Rhône | Mise en
Bouche 2008 (Best. nr 73095-09) |
Detta oerhört trevliga vin är gjort av
100 % Syrah och har lagrats på små ekfat i 13 månader. Färgen är
mörkt röd. Vinet har doft och smak av röda frukter med lite svaga
violtoner. Det är ett mycket elegant vin med välavvägda tanniner.
Passar till de flesta lite kraftigare kötträtter samt vilt.
|
Earl Emmanuel Darnaud, Crozes-Hermitage, Rhône | Les
Trois Chêne 2008 (Best. nr 73100-09) |
100 % Syrah och fantastisk mörkt röd färg. Vinet har lagrats delvis på gamla och delvis på nya ekfat. Doft och smak av mörka frukter, körsbär och blåbär samt även en ton av kryddor. Tanninerna är eleganta och vinet passar till de flesta lite kraftigare kötträtter samt vilt. |
Rosévin |
Château le Devoy Martine, Lirac, Rhône |
Lirac Rosé 2009 |
Ett friskt och fräscht rosévin som passar lika bra till sommarens sallader, ostar och andra enkla rätter som till aperitif eller bara trevligt sällskapsvin. |
Mousserande vin |
Domaine Engel, Alsace |
Cremant d'Alsace |
Ett torrt mousserande vin som är lika gott som champagne. Passar vid alla festligare tillfällen. Utmärkt som aperitif. |
Domaine Engel, Alsace | Cremant d'Alsace Rosé | Utomordentligt trevligt aperitifvin. Vinet är halvtorrt och har en mycket läcker färg. Lägg gärna en jordgubbe eller ett hallon i botten av glaset. |
Champagne
|
Champagne Roger Manceaux | Champagne 1er Cru Cuvée de Reserve Brut | Den här läckra champagnen finns i
Magnum-flaska, 75 cl och 37,5 cl |
Champagne Roger Manceaux | Champagne Rosé Brut 1er Cru | En fantastisk läcker torr Rosé-Champagne, 75 cl |
Sött vin till dessert och ost
Château La Passonne, Bordeaux, Cadillac, Loupiac | Château La Passonne 2007 | Ett elegant sött vin från druvan Semillon. Precis som i Sauternes har druvorna här blivit angripna av botrytis, vilket ger fantastisk smak till vinet.. |