Pique-nique

i Champagne

Cliquer pour Zoomer

Vi fick en inbjudan till Pique-nique från vår Champagne-leverantör, Roger Manceaux i Rilly-la-Montagne och eftersom det slumpade
sig så att vi redan funderat på att åka till Alsace med våra goda vänner, Inger och Peter, så arrangerade vi snabbt om resan till att innefatta
även Champagne.  

För att spara lite tid tog vi bron, vilket vi av princip aldrig bruka göra. Vi tränade redan på båten, alltså i att dricka mousserande vin. Det ingick nämligen i buffén som serverades mellan Rödby och Puttgarden. (Chauffören fick naturligtvis inte smaka.) Smakupplevelsen var 
kanske inte heller av den högre skolan. Det var naturligtvis halvtorr tysk sekt som serverades. Man får ta det man får och vi hade ju annat att se framemot. En trevlig kväll i Belgien i den lilla staden Bouillon hade  vi planerat. För att även träna lite här hade vi bokat rum på Auberge d'Alsace.

I Tyskland blommade rapsen lika fint om inte gulare än i Sverige, då detta var i mitten av maj. Men............... utanför Bremen var det totalstopp i fyra timmar, så vi fick verkligen tillfälle at studera rapsen på nära håll. Detta hade vi inte räknat med, vi hade ju GPS som skulle visa oss alternativa vägar om det blev stopp. Så skedde dock inte!!!!

Efter flera försök att konversera med hotellet om att eventuellt få lite kall mat uppsatt på rummet, när vi anlände, gav vi upp och stannade på en bensinstation och köpte var sin baguette. Klockan var tolv när vi anlände till hotellet. Stackars Peter som körde hela vägen (det var hans Saab vi var ute och luftade i Europa)!!!! Om detta har hjälpt upp försäljningen av Saab-bilar ute Europa vet vi inte. Vi visste inte då att Saab skulle säljas till värsta lyxbilstillverkaren i Skåne (Koenigsegg). Riktigt överraskande och kul! Lycka till!

På morgonen ser vi hur vackert det är i Bouillon, men vi har ju en tid att passa i Champagne. Redan klockan 10 börjar Pique-niquen med vinfälts- och källarbesök.

 

Jag förutsätter att alla ser att Svend sitter i ett fält med Pinot Noir-plantor och inte Pinot Meniuer, som ju har mycket gråare blad. I den här lilla byn (Rilly-la-Montagne) bor bara ca 1000 personer, varav 70 % arbetar med vin. Roger Manceaux (som naturligtvis finns omnämnd i Guide Hachette) har bara 13 ha (helt inom Premier Cru-området), vilket ger ca 100.000 liter Champagne per år. Skörden sker i mitten av september och allt skördas för hand. Rötterna kan vara 50 cm långa, men växer inte så mycket på djupet utan brer ut sig mer. I slutet och början på varje vinrad finns det rosor. Detta för att om det kommer skadeinsekter angriper de rosorna först och man har chans att upptäcka det i tid. Odlingen sker så ekologiskt som möjlig! Det tar 3 år innan en vinranka bär druvor som kan skördas. Vinlusen finns fortfarande överallt, fick vi veta och därför har man ympat plantorna på amerikanska rötter som inte angrips av vinlus.

 

På vingården finns alltid arbete att utföra. Efter skörd, pressning etc. väntar klippning av alla plantor, vilket påbörjas i december månad. När vi går i gångarna finner vi här och var små snäckor från den tid då detta var havsbotten. Druvorna ligger för jäsning i tankarna ca 3 veckor vid en temperatur av 17 - 19ºC. I januari göres blandningen av de olika druvorna, som i Champagne oftast är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. De två sistnämnda röda druvor. Lite socker och jäst tillsättes och Champagnen får ligga 2 - 3 år på flaska innan den släpps ut på marknaden. De tillverkar även en liten del rött vin till sin Roséchampagne. En liten del av vinet har lagrats på ekfat och kommer förmodligen att användas till en Millesimme 2012 (årgångschampagne).Ekfaten kommer från Bourgogne. När man tillverkar Champagne försiggår den andra jäsningen i flaskan, vilket tar ca 2 år. Flaskorna lägges i en ställning "pupitre" där de snurras både horisontellt och vertikalt. Det mesta sker numera i en maskin, men en del vänds för hand. 2 - 3 år är den minsta tid som vinet vilar på jästfällningen (sur lie). Det ligger mycket arbete bakom innan du kan dricka din Champagne, så det är inte konstigt att det kostar!!!!!!

 

 Efter den här vandringen i fälten var det dags för Pique-niquen, som dukades upp i Florence och Patrick Manceaux' underbara trädgård. Här dukades den ena läckerheten efter den andra upp av Florence, Agnès, Patrick och Laurent. Våra tallrikar och glas var aldrig tomma. Så mycket och så god Champagne har aldrig tidigare inmundigats av dessa hitresta svenskar!!!! Varje rätt serverades med sin speciella Champagne. Här dukades både sallader, pajer, ostar och speciella små rosa champagnska biskvier fram. Här blev vi verkligen bortskämda. Merci beaucoup pour toutes!!!!!

 

Laurent, Agnès, Florence och Patrick

Vi inkvarterades i Florences och Patricks lägenhet, trodde vi, men det visade sig vara bara ett rum, men mycket elegant och tjusigt. Här var allt "stylat" i minsta detalj och oerhört fin service fick vi. Frukosten gick inte av för hackor minsann. Så här fin frukost hade vi aldrig tidigare fått i Frankrike. Om ni vill boka " Chambres d'Hotes!" hos Florence skicka en mail till manceaux.florence@orange.fr. Florence talar lite engelska så det är inga problem. Notera dock att i byn finns ingen restaurang. Antingen handlar man sin mat hos den lokala handlaren eller så tar man bilen till närmaste by (ca 10 minuter). 

Så här fint bor du hos Florence och Patrick Manceaux. Här finns kristallkrona i badrummet och badkar med tassar.

Efter Pique-niquen brakade ovädret loss. Det var verkligen "vältaimat". Nu var det dags för besök i källaren och på lagret. Det är inte ofta man får lov att studera 300.000 buteljer Champagne på en och samma gång. Det var en imponerande syn! .

Dagen efter fortsatte vi trots allt till Alsace, där vi som vanligt bokat rum på Hotel Schoenenburg i Riquewihr, vilket numera drivs av Best Western. Vi hade lite kul på vägen eftersom Ingers och Peters GPS hade lite svårt att uttala de franska namnen, varför vi inte riktigt förstod. Dessutom utbröt diskussion i bilen om vi skulle kör efter kartan eller GPSen, Det blev kartan. Vädret är strålande fint och Pinot Grisen på uteserveringen när vi kom fram god och läskande. På kvällen hade vi bokat bord på Sarment d'Or och vi blir inte besvikna. Som vanligt otroligt gott!!!! Dessutom träffade vi här våra närmaste grannar från Skaftgatan hemma i Helsingborg. 

Dagen efter besöker vi vår producent Engel och här träffar vi ovanligt nog Herr Engel, som driver vingården tillsammans med sin bror. Det brukar alltid vara Frau Engel som står för provningen. Här provsmakar vi många goda viner och herr Engel berättar att försök pågår att göra vinerna lite torrare, vilket vi i Sverige säkert kommer att uppskatta. Försök pågår även med att blanda druvor, som t ex Riesling, Pinot Gris och Gewurztraminer i ett och samma vin. Vi fick provsmaka och det var delikat, dock ännu inte buteljerat och klart för export!!!  Vi besöker även en annan vingård, vars viner vi provsmakat på en mässa i Köpenhamn.

Dagen avslutas med ett besök på Table de Gourmet, vars sparris är alldeles utsökt. De har fortfarande kvar sin* i Guide Michelin. Här blir vi inte heller besvikna. Dagen efter går det undan mot Sverige och vi stannar bara i Nordtyskland för att köpa vit sparris. Oj, förlåt, vi hann också in i Bordershopen i Puttgarden. De brukar ha prisvärda och goda italienska viner. Nej, nej, nej............vi köper aldrig boxar. Här finns även riktigt bra viner. Skall ni handla riktigt billig öl, köp det på nervägen, på hemvägen kostar det mer eller hur det nu var, Peter??????????

Tack för att du körde så bra och för att du och Inger var ett så trevligt sällskap!!!!

Eva och Svend

  Tillbaka till första sidan

Please do the honorable thing and issue a refund to avoid getting bad reviews. If this had hublot replica to you I am sure you too would not be too happy. That is not acceptable as I am losing rolex replica sale as the faulty watch is worthless. I am prepared to choose a watch for my self its #7037 which is white faced Breitling. Its a bit more than the rolex replica uk purchase but I think that its fair due to nearly a months worth of emails and the inconvenience caused. Bear in mind I still have to buy my daughter a replacement Christmas present. Amend my previous rolex replica sale for cartier replica it same watch but automatic and cheaper than the #7037. Hope we can finally come to a conclusion to this long running dispute. I recently received my purchase of a ladies replica watches sale which I gave to my partner as a Christmas present. She has only been wearing the watch from the 25th December until 28th December when the 7 has come off the watch face.